Een Japanse begrafenisondernemer speelt met de zogenaamde “drive-in begrafenis” slim in op de hardnekkige vergrijzingstrend in zijn land.

In het land zijn steeds meer ouderen slecht ter been en kunnen daardoor geen begrafenis bijwonen.

Japanners worden steeds ouder: gemiddeld bijna 84 jaar, terwijl het geboortecijfer elk jaar afneemt. Onderzoekers hebben het zelfs over een “demografische tijdbom”.

De bevolking neemt sinds 2010 elk jaar af, blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Ook was er in 2015 sprake van een miljardenverlies van het Bruto Nationaal Product. De trend is zichtbaar: gevangenissen worden omgebouwd tot verpleegtehuizen en vrienden trouwen uit wanhoop met elkaar, omdat ze geen partner kunnen vinden.

Drive-in begrafenis

Een nieuwe trend is de zogenaamde “drive-in begrafenis”, zodat ook mindervaliden hun laatste eer kunnen bewijzen aan de overledene. De Aishoden begraafplaats vlakbij de stad Ueda komt met de primeur in Japan.

Tegen de Japan Times zegt directeur Masao Ogiwara van de begrafenisonderneming: "Ik zie dagelijks hoeveel moeite het ouderen in een rolstoel kost om een begrafenis bij te wonen. Via deze cabine kunnen ze zorgeloos hun laatste eer bewijzen aan een overleden vriend of familielid."

Wierookritueel

Hoe gaat het in zijn werk? Je komt in je auto aan en hoeft dus niet uit te stappen. Je ondertekent het digitale condoleanceboek en geeft condoleancegeld aan de nabestaanden.

Vervolgens ben je getuige van het wierookritueel, waarbij de overledene met wierook wordt besprenkeld. Bij de gewone boeddhistische begrafenissen zou het wierookritueel op een altaar worden uitgevoerd. Na twee minuten is het bezoek voorbij. Opvallend detail: andere rouwenden kunnen via een videoscherm zien wie er gebruik maakt van deze speciale dienst.

Japan heeft niet de primeur. Een rouwcentrum in de Amerikaanse staat Michigan testte het al eerder, ook om mensen met een handicap tegemoet te komen. Wanneer er een auto over de sensoren in het asfalt rijden, gaan de gordijnen open en is de open kist te zien. Terwijl er muziek speelde, hadden chauffeurs drie minuten om te rouwen bij de overledene onder begeleiding van muziek, meldt nieuwszender Fox News.

Volgens experts zal deze vorm van afscheid nemen in Japan alleen maar in populariteit toenemen.